Potpora Biram Hrvatsku (mobilnost radne snage)

Najčešća pitanja, pojašenja i smjernice za predaju zahtjeva i korištenja potpore Biram Hrvatsku

Europski gospodarski prostor (EGP) = članice Europske unije te dodatno Švicarska konfederacija, Island, Lihtenštajn i Norveška.

Ciljane skupine te potpore su:

  • Korisnici potpore za samozapošljavanje u 2022. godini, registrirani na području indeksa razvijenosti I, II, III ili IV, a koji su izvršili promjenu prebivališta na način da su se preselili iz područja indeksa razvijenosti VII ili VIII u područje indeksa razvijenosti I, II, III ili IV a sukladno Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti (Narodne novine, br. 132/17).
  • Hrvatski državljani povratnici u dobi do 60 godina iz zemalja EGP-a i Švicarske neovisno o razini obrazovanja koji su radili najmanje 12 mjeseci u posljednja 24 mjeseca u zemljama EGP ili bili uključeni u redovito obrazovanje i koji su se po povratku prijavili u evidenciju nezaposlenih u roku 30 dana od dana reguliranog prebivališta i samozapošljavanje se kroz mjeru potpora za samozapošljavanje unutar šest mjeseci od povratka/reguliranog prebivališta.

Potpora u iznosu od 50.000 kuna dodjeljuje se hrvatskim državljanima povratnicima u dobi do 60 godina iz zemalja EGP-a neovisno o razini obrazovanja koji su radili najmanje 12 mjeseci u posljednja 24 mjeseca u zemljama EGP ili bili uključeni u redovito obrazovanje i koji su se po povratku prijavili u evidenciju nezaposlenih u roku 30 dana od dana reguliranog prebivališta te se samozapošljavaju kroz mjeru potpora za samozapošljavanje unutar šest mjeseci od povratka/reguliranog prebivališta.

Za korisnike potpore za samozapošljavanje u 2022. godini, a koji su izvršili promjenu prebivališta na način da su se preselili iz područja indeksa razvijenosti VII i VIII u područje indeksa razvijenosti I, II, III ili IV, a sukladno Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti(Narodne novine, br. 132/17) dodjeljuje se potpora u iznosu od 25 000 kuna.

Tržište rada na dohvat ruke.

Primajte naš newsletter

Vaše osobne podatke štitimo sukladno Uvjetima korištenja i politici privatnosti.

Logo Financira Europska unija - EU NextGen

Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.