5.5 milijardi kuna raspoloživo

Državni proračun 30%, ESF 70%

4.7 milijardi kuna isplaćeno

Na dan 31.12.2020.

2 milijardi kuna

EU opravdana sredstva

149.580 korisnika

Zaposlene i samozaposlene osobe u novoosnovanim poslovnim subjektima

Kroz mjere aktivnog zapošljavanja, diljem Hrvatske razvija se poduzetništvo, povećava zapošljavanje te se kroz potpore za obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje ulaže u konkurentnost radnika na tržištu rada. Za 2021. godinu planirano je povećanje broja korisnika mjera i osiguran je veći iznos sredstava. Također, uveden je sustav on-line prijave i predstavljena je nova, jednostavnija i informativnija web stranica. Mjere aktivnog zapošljavanja i dalje su jedan od najefikasnijih alata za razvoj tržišta rada i poduzetništva, a isti se uz podršku Vlade RH kontinuirano provodi iz godine u godinu uz osiguravanje sve većeg iznosa sredstava.

* Ne uključuje redovnu mjeru ORM

Zapošljavanje uključuje potporu za samozapošljavanje, zapošljavanje, pripravništvo u javnoj upravi i realnom sektoru i stalnog sezonca.

Pet najpopularnijih potpora i županije u kojima se najviše koriste

Isplate u razdoblju 2016.-2020. u milijunima HRK.

Ante Lončar, HZZ ravnatelj

Ante Lončar, ravnatelj HZZ-a

"I u ovim izazovnim vremenima, Hrvatski zavod za zapošljavanje kontinuirano prati stanje na tržištu rada te prilagođava usluge s obzirom na potrebe korisnika. Danas je HZZ, osim vodećeg dionika za zapošljavanje, aktivni partner u razvoju poduzetništva i kreiranju konkurentnosti za moderno tržište rada. Kroz provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja, potičemo i usmjeravamo korisnike na aktivno uključivanje i oblikovanje tržišta rada. Tijekom godina, prilagođavali smo kriterije za dodjelu potpora te su isti usklađeni s potrebama korisnika i zakonskim okvirima EU. Također, proces zaprimanja zahtjeva je u većoj mjeri moderniziran i automatiziran čime se osigurava učinkovito provođenje mjera i ostvarivanje zadanih ciljeva."

Tržište rada na dohvat ruke.

Primajte naš newsletter

Vaše osobne podatke štitimo sukladno Uvjetima korištenja i politici privatnosti.

Logo Financira Europska unija - EU NextGen

Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.